Sztućce gastronomiczne jako ważny element wyposażenia lokalu

Przybory i przyrządy służące do spożywania posiłków były stosowane już od czasów prehistorycznych. Przedstawiciele wielu kultur, takich jak chociażby Egipcjanie, Rzymianie czy Grecy, posiadali własne ? mniej lub bardziej profesjonalne ? sztućce, którymi posługiwali się na co dzień lub w czasie ważniejszych uroczystości. Nóż ? oczywiście w swojej pierwotnej i najprymitywniejszej postaci ? pojawił się już w epoce kamiennej i wykorzystywany był na wiele różnych sposobów. Przede wszystkim z powodzeniem zastępował widelec i dobrze sprawdzał się jako broń. Pierwsze sztućce gastronomiczne - bardziej przypominające te, którymi posługujemy się w erze nowoczesności - wytwarzane były ze srebra i takie też pojawiały się na dworach królewskich i w domach bogatej arystokracji. Niższe warstwy społeczne musiały zadowalać się natomiast łyżkami i widelcami wyrabianymi z drewna.

 Sztućce, podobnie zresztą jak zastawa stołowa, są dzisiaj nierozerwanie złączone z naszą codziennością i stanowią podstawowe wyposażenie naszych kuchni, służąc nam nie tylko do jedzenia, ale i przygotowywania wszelkich potraw. Współczesne łyżki i łyżeczki wytwarzane są z różnych materiałów ? metalu czy plastiku, jednak sztućce gastronomiczne, wykorzystywane w branży restauratorskiej i znajdujące się na stanie stołówek, barów czy jadłodajni, powstają według ścisłych wytycznych, z najwyższej jakości stali. Ze względu na to, że w tego typu lokalach na pierwszym miejscu znajduje się konieczność utrzymania sprzętu w należytej czystości, materiały, z których wykonane jest wyposażenie musi być odporne na ścieranie, uszkodzenia mechaniczne, gorące powietrze, wilgoć i regularną dezynfekcję. Stal nierdzewna jest tworzywem, które okazało się najlepszym w przypadku branży restauratorskiej i szturmem zajęło pierwszą pozycję w produkcji całego niemal asortymentu. Od lat ma bowiem ugruntowaną pozycję w wytwarzaniu nie tylko naczyń, takich jak garnki czy patelnie, ale i wszystkich małych i dużych urządzeń ? zaczynając od pieców, a na meblach kończąc.

Ze względu na to, że stal nierdzewna jest jak dotąd jedynym materiałem, który najlepiej funkcjonuje w wyjątkowo trudnych warunkach kuchennych, wytwórcy chętnie tworzą z nich sztućce gastronomiczne, akcesoria, stoły, blaty i obudowy wielu urządzeń. Stal, która na bieżąco jest czyszczona i pielęgnowana, gwarantuje przyrządom długowieczność ? odporność na działanie wody i substancji chemicznych, chroni ją przed korozją, dzięki czemu potrafi zachować swoją niezmienioną formę nawet do stu lat. Dobrze skomponowane i wyprodukowane z najwyższej jakości materiałów wyposażenie do gastronomii, jest w stanie służyć restauracjom, stołówkom, kawiarniom i barom, przez wiele lat, w niemal jednakowym wyglądzie i kształcie. Dlatego też współczesne sztućce gastronomiczne powstają w wyspecjalizowanych fabrykach wieloetapowo i w precyzyjnie określony sposób. Przede wszystkim zwraca się uwagę na kształt widelca czy łyżki, ponieważ to od ich idealnej formy zależy, w jaki sposób będzie się spożywało konkretny posiłek. Wiadomo przecież, że istnieje kilkanaście typów widelców i każdy z nich przeznaczony jest do innego gatunku potraw. Typowe, klasyczne sztućce, którymi posługujemy się na co dzień w naszych domach, nie mogą być na przykład podawane do dań rybnych. Tego typu sytuacja określana jest jednoznacznie jako potknięcie i faux pas oraz nieznajomość sztuki kulinarnej. Każdy widelec musi być więc przystosowany do konkretnego menu i posiadać chociażby głębsze wcięcie pomiędzy zębami. Sztućce są więc istotną inwestycją i tym elementem wyposażenia, bez którego żadna restauracja nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować, a ich najwyższa jakość gwarantuje każdemu właścicielowi trwałość i funkcjonalność w ich bieżącym użytkowaniu.

Sztućce gastronomiczne są nie tylko elementem służącym konsumentom do jedzenia, ale i elementem pośredniczącym w komunikacji z obsługą restauracji. Odpowiedni układ noży i widelców pociąga za sobą konkretną symbolikę i informuje kelnera o naszym postępie w jedzeniu. Jednym z bardziej znanych i respektowanych powszechnie komunikatów jest chociażby ten o niezabieraniu pustego talerza ? taki przekaz uzyskuje się za pośrednictwem skrzyżowanych sztućców. Z tego też powodu stanowią one niezwykle ważną część zastawy stołowej i warto, aby były one produktem o najwyższej z możliwych jakości. Łyżki, widelce, łyżeczki i noże posiadają odpowiedni kształt i rozmiar, produkowane są także przez renomowane firmy, dzięki którym restauratorzy nabywają towary służące im przez dłuższy okres czasu. Ze względu na to, że sztućce gastronomiczne przeznaczone są do różnych czynności gastronomicznych i oddelegowane do różnego rodzaju potraw, każda restauracja posiada kilka kompletów takich akcesoriów, a każdy z nich dostosowany jest nie tylko do typu serwowanych dań, ale i charakteru klientów, których obsługują w swoich progach na co dzień i od święta. Także od atmosfery lokalu zależy dobór sztućców, bowiem renomowane i ekskluzywne restauracje nie mogą sobie pozwolić na najmniejsze uchybienie, stąd też liczy się kształt, wielkość, a nawet grawer i marka poszczególnych elementów.